Stärk hjärnan med motion

Enligt överläkaren och forskaren Anders Hansen är fysisk aktivitet det viktigaste man kan göra för sin hjärna. Han menar att de positiva effekterna är så omfattande att man kan kalla dem för en mental uppgradering.

Varför är fysisk aktivitet så viktig för hjärnan?

– I princip alla tankemässiga förmågor: minne, koncentration, kreativitet, stärks av fysisk aktivitet. Det beror förmodligen på att  våra förfäder behövde dessa förmågor som mest när de rörde på sig, vid jakt och liknande, så därför har evolutionen utvecklat hjärnan så.

Vad händer i hjärnan när vi rör på oss?

– Fysisk aktivitet ökar blodflödet till hjärnan och har en mängd andra positiva effekter på hjärnan på sikt.

På vilket sätt kan detta användas i skolan?

– Om man är fysiskt aktiv innan skolan eller under skoldagen kommer man att bli mer koncentrerad och lära sig mer då minnet förbättras.

”Jag tror också korta avbrott för rörelse under till exempel matte eller svenskalektionerna är ett bra sätt att öka inlärningsförmågan.”

Hur skulle en skola kunna se ut som är uppbyggd för att ta tillvara på de resultat man sett i forskning om den fysiska aktivitetens viktiga roll för hjärnan?

– Någon typ av rörelse borde alla ha varje skoldag. Kanske inte 40 minuter i gymnastiksalen men att de får gå ut och leka på rasten eller cykla till skolan. Jag tror också korta avbrott för rörelse under till exempel matte- eller svenska- lektionerna är ett bra sätt att öka inlärningsförmågan.

Hjärnans plasticitet, vill du förklara det begreppet?

 – Plasticitet betyder att hjärnan är föränderlig och formas av vår livsstil. Hjärnan är, för att citera en amerikansk professor, mer modellera än porslin. Att vara fysiskt aktiv innebär att hjärnan blir mer föränderlig, att den arbetar bättre.

Anders Hansen
Anders Hansen

På vilket sätt kan fysisk aktivitet hjälpa eleverna att må bättre?

– Fysisk aktivitet bromsar kroppens stresssystem och gör att vi tål stress bättre. Det gäller både vuxna och barn. Det finns flera viktigabromsar för stress i hjärnan. En sitter i hippocampus som är hjärnans minnescentrum, en annan i frontalloben, som är den del av hjärnan som sitter bakom pannan. Dessa ”stressbromsar” stärks om man motionerar och det gör att vi kommer tåla stress bättre och må bättre om vi rör på oss regelbundet.

Hur kan fysisk aktivitet hjälpa barn med adhd att klara skolan bättre?

– Fysisk aktivitet förbättrar koncentrationen hos alla, det gäller särskilt barn och vuxna med adhd. Träning ökar dopaminnivåerna i hjärnan, vilket även är den effekt som adhd-mediciner har. Studier har visat att barn och vuxna med adhd som rör på sig innan skolan eller arbetsdagen kan minska sin dos adhd-läkemedel. De kan inte ta bort läkemedlen, men minska dosen. Fysisk aktivitet är med andra ord en naturlig medicin mot adhd.

Hur skulle skolan kunna använda sig av detta, med tanke på att allt fler barn får diagnosen?

– Att se till att barn är mer fysiskt aktiva, helst på förmiddagen. Att röra sig är en koncentrationsmedicin. Det kan till och med räcka med några minuter per tillfälle för att få effekt. Forskning har visat att barn som är fysiskt aktiva i fyra minuter får bättre selektiv uppmärksamhet, som är en viktig del av koncentrationen. Men allra bäst effekt får den som rör sig regelbundet.

Anders Hansen

Anders Hansen är civilekonomom samt leg. läkare och har arbetat som överläkare i psykiatri. Han föreläser ofta, har skrivit ett flertal artiklar och är författare till boken Hjärnstark (Fitnessförlaget, 2016). Tillsammans med Carl Johan Sundberg gav han på samma förlag år 2014 också ut boken Hälsa på recept – träna smartare, må bättre, lev längre.

Hjärnan

Hjärnan är stor som två knytnävar och väger lika mycket som ett mjölkpaket.

Hjärnan är föränderlig och nya hjärnceller bildas ständigt.

Det är en myt att vi bara använder 10 procent av vår hjärna. I en frisk hjärna finns det inga delar som aldrig används.

Hjärnan slukar 20 procent av den energi vi gör av med.

Källa: Hjärnstark – hur motion och träning stärker din hjärna av Anders Hansen (Fitnessförlaget, 2016).

Hjärnan och rörelse

Allt du gör och tänker förändrar hjärnan och få saker påverkar så mycket som fysisk aktivitet.

Motion påverkar koncentration, minne, kreativitet, stresstålighet och gör att du tänker snabbare.

Fysisk aktivitet verkar till och med kunna ge ökad intelligens.

Minnesträning och annan träning av hjärnan kommer inte i närheten av att ge hjärnan samma positiva påverkan som fysisk aktivitet.

Vissa effekter visar sig direkt, medan andra kräver regelbunden träning under en längre tid.

Källa: Hjärnstark – hur motion och träning stärker din hjärna av Anders Hansen (Fitnessförlaget, 2016).

Adhd

Träning ökar dopaminnivåerna i hjärnan och har därmed en liknande effekt som adhd-medicin, fysisk aktivitet är därmed en naturlig medicin mot adhd, men utan biverkningar.

Fysisk aktivitet förbättrar koncentrationen hos alla, men särskilt hos personer med adhd.

Även impulskontrollen förbättras av fysisk aktivitet, vilket många med adhd har svårt med.

Fysisk aktivitet underlättar inlärning särskilt för elever med adhd, eftersom uppmärksamhet är viktigt för att kunna prestera i skolan.

Även oro och ångest kan minskas genom fysisk aktivitet och för personer med adhd attackeras oron från två håll. Dels genom att koncentrationen förbättras vilket leder till minskad oro, dels har träning en ångestdämpande effekt.  

Källa: Fördel Adhd – var på skalan ligger du? av Anders Hansen (Bonnier Fakta, 2017).

 

Ann-Cathrine Johnsson

Ann-Cathrine Johnsson

Frilansjournalist med inriktning på forskning inom skola, medicin/hälsa och hållbarhet.
 

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i Tidskriften Elevhälsa.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Ny kunskap, fördjupning, metoder, verktyg och konkreta råd – Elevhälsa är tidskriften för hela elevhälsoteamet!

Bli prenumerant