Kompetensutveckling för dig som arbetar inom elevhälsan

#1
Nummer 1 - 2020
Tema:
Mat & måltid
Nummer 1 - 2020
Tema:
Mat & måltid
Forskning

”Elevhälsan bör få större inflytande över måltiderna”

Barn och unga äter alldeles för lite frukt och grönsaker. Men deras intag av godis, läsk och chips har minskat något över tid. Det här visar en stor undersökning av ungas matvanor från Livsmedelsverket, som vill att elevhälsan ska få större inflytande över skolmåltiderna.

Nr 1 2020
Projekt

”En rättika kan serveras på hundra olika sätt”

Att svenska barn bara äter hälften av den rekommenderade mängden grönsaker är oroande, anser skolmatsexperten Annika Unt. Nu reser hon runt på skolor med utbildningen Skala upp!, som ska få elever att äta mer grönt.

Nr 1 2020
Kunskap

Med trivsam matstund som mål

För elever med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning kan måltidsstunden i skolan bli såväl stress- som ångestframkallande. Kunskap och rätt bemötande kan ge en miljö som är trivsam för alla. 

Nr 1 2020
Reportage

Restaurangtanken gör Nanna Bistro till vinnare

Nanna Bistro på Nannaskolan i Uppsala, har två år i rad utsetts till Sveriges bästa skolrestaurang. Här serveras vällagad och varierad mat i trivsam miljö men ambitionerna är högre än så. Förutom att eleverna lagar mat med skolans kock bjuder Gastro Nanna regelbundet in till diskussioner om matsvinn och klimatsmart mat.

Nr 1 2020
Metod

MI – för samtal av vikt

Att uppmärksamma och prata om övervikt och fetma med elever och deras föräldrar kan vara svårt och känsligt. MI, motiverande samtal, kan stötta skolsköterskan i samtalet för att motivera till hälsosamma förändringar.

Nr 1 2020
Projekt

Föräldradialog förebygger fetma

Med programmet En frisk skolstart Plus kan skolsköterska och lärare i förskoleklass arbeta tillsammans för att förebygga övervikt och fetma hos eleverna. Den stora framgångsfaktorn är samarbetet med föräldrarna.

Nr 1 2020
Krönika

Förbjuden frukt smakar bäst

”Visst är pizza skräpmat?” säger 7-åringen och tittar på mig med ögon som tindrar av förnöjsamhet över att snart få göra något nästan förbjudet.

Nr 1 2020
NÄSTA NUMMER

Elevhälsans medarbetare

Att alla på skolan vet vad elevhälsans olika yrkesprofessioner förväntas göra, hur de respektive uppdragen ser ut och vem som har ansvar för vad är en förutsättning för en förebyggande och hälsofrämjande samverkan.

Nästa nummer kommer den 14 maj.

Nr 2 2020

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i Tidskriften Elevhälsa.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Ny kunskap, fördjupning, metoder, verktyg och konkreta råd – Elevhälsa är tidskriften för hela elevhälsoteamet!

Bli prenumerant